Opening kantoor

Gelet op de richtlijnen van het RIVM werken veel van onze medewerkers thuis.

Op werkdagen is er altijd iemand op ons kantoor aanwezig van 08.30 tot 15.30.
Indien u uw boekhouding of andere bescheiden wilt komen brengen dan kan dat binnen deze tijden.

Telefonisch en per mail zijn we ook gewoon bereikbaar.

Hoe kom je achter een buitenlands testament?

Het komt steeds vaker voor dat een nalatenschap buitenlandse aspecten heeft. Denk bijvoorbeeld aan de vele Nederlanders met een tweede woning in het buitenland. De afwikkeling van zo’n nalatenschap kan best ingewikkeld zijn, omdat je te maken krijgt met de wetgeving van verschillende landen.

En mogelijk is er in het buitenland ook een testament opgemaakt. Hoe kom je er eigenlijk achter of dat laatste het geval is? Om te beginnen kun je als iemand overleden is bij het Centraal Testamentenregister (CTR) opvragen of de erflater in Nederland ooit een testament heeft opgesteld.

Vervolgens krijg je schriftelijk bericht dat uitsluitsel geeft op de vraag of er een testament is, en zo ja, wanneer dat is opgesteld en bij welke notaris. Sinds een aantal jaren kun je het CTR ook vragen om via testamentenregisters van andere Europese landen te achterhalen of de erflater een testament in het buitenland heeft opgesteld. Daartoe is een netwerk opgericht, dat het mogelijk maakt dat de verschillende Europese testamentenregisters met elkaar communiceren. Veel landen doen hieraan mee, waaronder Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Maar niet met elk land bestaat er een digitale koppeling.

Als je informatie wilt over een eventueel testament in een land dat niet meedoet aan het netwerk, moet je je rechtstreeks wenden tot een buitenlandse notaris. Wat het lastig maakt, is dat een testament in sommige landen ook kan worden opgemaakt zonder tussenkomst van een notaris. En dat maakt de zoektocht uiteraard lastiger.

Tip
Op www.arert.eu vind je meer informatie over het samenwerkingsverband van buitenlandse testamentenregisters.